Zebraliśmy dla Was ciekawe, nietypowe pomysły restauracji i barów na Walentynki z różnych części świata.Nie oszukujmy się, Walentynki to jeden z najprostszych do zapełnienia dni w roku. Planowanie 14 lutego powinno zacząć się od pomieszczenia jak największej liczby rezerwacji dwójek i organizacji pracy tak, by Goście byli zadowoleni z wieczoru u nas.
Zwyczajowo restauracje oferują dwa standardowe rozwiązania:
- Menu degustacyjne / set menu, gdzie całość od przystawek po deser wyceniana jest na kwotę X i w całości sprzedawana Gościom.
- Menu specjalne / wkładka: dodatkowe pozycje w menu, do których zachęcamy Gości w walentynkowy wieczór. Zazwyczaj kojarzą się z afrodyzjakami lub romantycznymi składnikami, typu ostrygi.
Część restauracji decyduje się na mniej lub bardziej ekstrawaganckie dekoracje, by podkreślić romantyczny nastrój tego wieczoru i/lub inwestują w dodatkową atrakcję typu muzykę na żywo czy fotografa.
Są jednak miejsca, które z racji swojego USP (ang. unique selling point– coś co wyróżnia produkt od innych podobnych na rynku) decydują się na nietypowe rozwiązanie na 14. lutego.
Cadenhead’s w Londynie to jeden z najstarszych sklepów whisky w mieście. W walentynki zapraszają na degustacje torfowych i mniej torfowych trunków, dla tych, którzy chcą uniknąć szampana i truskawek.
Zamiast postawić na romantyczne ballady Hoxton Square Bar & Kitchen w Londynie w wieczór 14. lutego organizuje imprezę w rytmach Dirty Dancing i Grease.
Dla grup przyjaciół, którzy za wszelką cenę chcą uniknąć smutnego samotnego wtorku Mr Fogg’s Tavern wyróżniający się imponującą kolekcją ginów, organizuje wieczór degustacji ginu z przekąskami.
Miłośnicy czworonogów poczują miętę w The Book Club, gdzie na specjalnie zaaranżowanym ekranie leciał będzie Zakochany Kundel, w menu znajdzie się spaghetti z klopsikami, a wszyscy Goście są zachęcani do zabrania swoich pupili ze sobą.
The Lodge z kolei stawia na dekoracje i wieczór w stylu apres-ski. Goście poczują się jak w schronisku na stoku narciarskim, gdzie prym wiodą gorące drinki i grzane wino. Nad menu czuwa znany z telewizji Szef Kuchni Jimmy Garcia.
Bardzo nietypowo do tematyki “miłości” podszedł zespół stojący za LOT 45 w Nowym Jorku. Z okazji Walentynek menu degustacyjne przygotowane przez Szefa Samia Behaya podawane było na nagich ciałach modelek, bez talerzy czy sztućców do pomocy.
W La Palette w Toronto Goście wchodzący do restauracji muszą zamknąć telefony komórkowe w specjalnej skrzynce, która otwiera się dopiero po zakończonej kolacji. Ten pomysł już dotarł do Polski, ale nie zakotwiczył się raczej na dobre.
W zeszłym roku nawet KFC poczuło magię święta zakochanych i przez jeden wieczór w roku zamieniło jeden punkt na “elegancką” restaurację. Goście mogli rezerwować stoliki nakryte białym obrusem, udekorowane świeżymi kwiatami i świecznikami, a kubełki kurczaka i burgery były serwowane przez obsługę do stolika.
Rotowania stolików i samych dobrych recenzji w dzisiejszy wieczór!