Budżet na reklamy restauracji

Budżet marketingowy – jak mądrze wydawać pieniądze na reklamę restauracji w mediach społecznościowych?

 

Początek roku to dobry moment na rozplanowanie budżetu i uwzględnienie w nim wydatków, które zamierzamy przeznaczyć na reklamę naszego lokalu. W dzisiejszych czasach nawet te restauracje, które świetnie sobie radzą w danym momencie powinny antycypować potencjalny spadek Gości i permanentnie zabiegać o ich atencję. 

Coraz więcej pojawia się możliwości promowania restauracji na różnych kanałach – część ofert dotyczy pozycjonowania strony, inne płatnej wizytówki w Google, reklam „które chodzą za klientem”, a także stron w przewodnikach dystrybuowanych w hotelach, publikacje w mediach, i tradycyjne formy jak radio, plakaty, ulotki. Propozycji i możliwości reklamy jest tyle, że czasem trudno z nich wybrać te wartościowe, które przyniosą najwięcej korzyści dla poszczególnych restauracji. 

 

Niezależnie czy restauracje dysponują skromnym czy dużym budżetem na reklamę, zawsze punktem wyjściowym jest stworzona strategia marketingowa ze zdefiniowanymi grupami docelowymi i kanałami dotarcia. Następnie tworzymy plan spójnej komunikacji i rozdzielamy budżet reklamowy na poszczególne kanały i miesiące – początek roku to dobry moment by taki plan stworzyć. 

 

Dlaczego warto inwestować w reklamę w mediach społecznościowych?

Z doświadczenia wiemy, że najskuteczniejszym kanałem reklamowym dla restauracji są media społecznościowe. Dzięki bardzo szczegółowym możliwościom sprecyzowania grupy docelowej, nawet 100zł zainwestowane w Facebooka potrafi przynieść świetne rezultaty i zapełnić Gośćmi restaurację.

Rozbudowany system reklam na Facebooku (który połączony jest z Instagramem) daje nam wiele możliwości. Możemy sponsorować posty tak, by ich zasięg był jak największy ale tylko do konkretnej grupy osób zainteresowanych naszą ofertą. Zrozumienie algorytmu i znajomość narzędzi takich jak Business Manager umożliwia nam mądre inwestycje w reklamy, coś czego nie da nam samo „promuj post”.

 

Załóżmy, że stworzyliśmy nową ofertę lunchową i chcemy, żeby dowiedziało się o niej jak najwięcej osób. Najbardziej zainteresowani tą ofertą będą osoby z najbliższej okolicy. Dzięki Facebookowi, możemy z tą informacją dotrzeć do szerokiego grona osób w określonym wieku, które mieszkają lub pracują w promieniu 1 km od naszej restauracji. W związku z tym, że jest to oferta lunchowa, możemy reklamę ustawić tak, by wyświetlała się na telefonach potencjalnych Gości tylko od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 15:00.

 

Inny przykład: stworzyliśmy kącik zabaw dla dzieci. Zależy nam, żeby reklama dotarła do rodzin z dziećmi. To, że zobaczy ją singiel czy student nie przyniesie nam żadnej korzyści. Facebook daje nam możliwość zawężenia wyświetlania reklam TYLKO do rodziców dzieci w określonym wieku (np do 10 lat). Płacimy wtedy nie tylko za to, żeby dowiedziało się o naszym kąciku jak najwięcej osób, ale jak najwięcej osób, które realnie będą chciały z tej oferty skorzystać. Żadna inna forma reklamy restauracji nie jest w stanie tak precyzyjnie dotrzeć do potencjalnych Gości.

 

Jedna z restauracji, którą się opiekujemy organizowała tematyczną kolację, w której motywem przewodnim była kuchnia polska. Dzięki Facebookowi dotarliśmy tylko do tych osób, które korzystają z Facebooka w języku innym niż polski i wyświetliliśmy reklamę turystom odwiedzającym w danym czasie Warszawę. Inwestycja na poziomie 200zł zapełniła restaurację wyłącznie obcokrajowcami i tematyczna kolacja była wyprzedana – z dużym zyskiem dla naszego Klienta.

 

Mamy wiele przykładów, które pokazują, że wydatki na reklamę w mediach społecznościowych przynoszą najbardziej wymierne efekty. Dlaczego tak się dzieje? 

Po pierwsze dlatego, że reklamę tworzymy i dostosowujemy do konkretnej grupy gości. Żaden artykuł, banner reklamowy czy reklama w radio nie daje możliwości personalizacji – przygotowana reklama idzie, najogólniej ujmując, w świat. Nie mamy wpływu na to kto i kiedy ją zobaczy. Dziś wiemy, że dostosowanie komunikatu i pory wyświetleń mają olbrzymie znaczenie i przekładają się na wynik restauracji.

Inwestycja w media społecznościowe jest dodatkowo bardzo mierzalna. Dzięki danym, które Facebook udostępnia nam w trakcie i po zakończonej kampanii, możemy wysnuć konkretne wnioski na przyszłość i dowiedzieć się, ilu osobom reklama się wyświetliła. W przypadku tradycyjnych form reklamy nie mamy żadnej pewności czy dany Gość widział np nasz plakat, czy trafił do nas z polecenia. Nie wiemy ile osób zwróciło uwagę na naszą ulotkę w hotelu. A reklamę na Facebooku możemy zmierzyć.

Ponadto, formaty reklamowe w Business Managerze (panelu administratora reklam na Facebooku) dają nam możliwość optymalizacji reklamy pod kątem naszych celów. Chcemy uzyskać największą ilość polubień? Ustawiamy cel Aktywność dotycząca posta. Zależy nam na zwiększeniu ilości osób, które lubią naszą stronę? Cel: polubienia strony. Zależy nam, żeby dany post dotarł do jak najszerszej grupy osób? Klikamy cel: zasięg. Dzięki optymalizacji celów mamy kontrolę nad naszą reklamą, a co za tym idzie, kontrolę nad tym gdzie i po co wydawane są nasze pieniądze. 

 

WSPÓŁPRACA Z MEDIAMI – PR

 

Kiedy restauracji zależy na poprawieniu widoczności wśród Gości i wsparciu dotychczasowych działań marketingowych, polecamy podjęcie współpracy z mediami. Budżet i sposób rozliczenia (gotówka czy barter) zależy od sposobu pracy poszczególnych dziennikarzy, influencerów i blogerów. W zależności od celu, który sobie postawimy, współpraca z mediami jest trafnym działaniem o ile jest z góry przemyślaną strategią, a nie „łapaniem” każdej okazji płatnej publikacji w różnego rodzaju przewodnikach, mapach czy blogach. To świetne uzupełnienie naszych własnych działań. Jeśli rozliczamy się za publikację na blogu czy w mediach społecznościowych danego influencera ważna jest przejrzystość i jasne doprecyzowanie jakich świadczeń medialnych możemy się spodziewać po wizycie danej osoby w naszym lokalu.

 

W zależności od budżetu reklamowego, którym restauracja dysponuje, zawsze polecamy mieszankę działań tradycyjnych i nowoczesnych. Istnieje wiele sposobów na promocje lokali gastronomicznych. Jeśli jednak właścicielowi restauracji zależy na szybkim i mierzalnym efekcie, skupiłabym się na przemyślanej strategii mediów społecznościowych. 

Artykuł powstał dla czasopisma Food Service.