fbpx
Przejdź do treści
Blog Goście wolą restauracje z sezonowymi menu

Goście wolą restauracje z sezonowymi menu

Goście brytyjskich restauracji wolą jeść w restauracjach z sezonowymi menu mimo że 88% (jak podaje badanie OpenTable) z nich przyznaje, że nie jest w stanie zidentyfikować produktów sezonowych.

Badanie przeprowadzone na 2000 mieszkańcach Wielkiej Brytanii pokazało że ⅓ respondentów potwierdziła, że menu sezonowe jest ważne jeżeli chodzi o jedzenie na mieście, co jednak ciekawsze  prawie ⅔ nie było w stanie stwierdzić kiedy jest sezon na truskawki czy szparagi.

Połowa gości restauracyjnych przyznaje, że wolałaby zjeść w restauracji, która hoduje własne produkty, a prawie 40% przyznaje, że przemyślałaby swój wybór restauracji, gdyby okazało się, że produkty sprowadzane są spoza Wielkiej Brytanii.

Odrębne badanie przeprowadzone na 250 restauratorach brytyjskich potwierdziło, iż 72% klientów pyta o produkty sezonowe.

Adrian Valeriano, vice-przewodniczący stowarzyszenia OpenTable mówi “Fantastycznie widzieć jest ten rosnący trend. Bardzo ważne jest to by goście wiedzieli skąd pochodzi serwowane dla nich jedzenie, jednak fascynujące jest to jak bardzo nieświadomi jesteśmy jeżeli chodzi o pochodzenie naszego jedzenia”.

Narodowe badanie twierdzi, że 92% badanych jest w stanie zidentyfikować produkty regionalne, podczas gdy podobne badanie przeprowadzone jedynie wśród mieszkańców Edynburga mówi, że jedynie 67% mieszkańców było w stanie to zrobić.

Badanie przeprowadzone przez OpenTable na 2000 mieszkańców i 250 restauratorach w lipcu 2016 roku.