Reklama i promocja restauracji, kawiarni, baru – strategia na marketing HoReCa

Jak stworzyć kompleksową strategię marketingową dla restauracji lub hotelu i dlaczego jest to takie ważne?

Pewnie zgodzisz się, że każda firma, chcąca osiągnąć sukces, marketing powinna uwzględnić w swoim corocznym planie biznesowym. Można powiedzieć, że restauracje, jeszcze bardziej niż jakakolwiek inna branża, powinny poświęcać marketingowi większą uwagę, ponieważ muszą non stop walczyć o gości i przebijać się przez konkurencję. Na rynku gastronomicznym trudno jest o oryginalność, dlatego warto wykorzystywać wszelkie dostępne formy reklamowania swojej działalności.

Nie ma jednak jednego, najskuteczniejszego przepisu na to jak wypromować restaurację. Reklama lokali gastronomicznych oparta jest bowiem na wielu czynnikach, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają.

Strategia marketingowa dla restauracji to nie fizyka kwantowa, ale zadanie, które wymaga czasu, skupienia, zrozumienia nie tylko wartości i celów firmy, dla której się ją pisze, ale przede wszystkim branży w jakiej firma funkcjonuje.

Jeśli chciałbyś powierzyć swoją strategię marketingową fachowcom z branży HoReCa, wykorzystać międzynarodowe trendy i skuteczne narzędzia – daj nam znać.

Jeśli chciałbyś stworzyć swój plan marketingowy sam, skorzystaj z tych kilku poniższych porad – mamy nadzieję, że ułatwi Ci to zadanie:

Krok 1

Promowanie restauracji czy kawiarni warto rozpocząć od małego rekonesansu. Zidentyfikuj swojego „idealnego gościa”, grupę docelową. Każda restauracja nastawiona jest na konkretną grupę ludzi lub (przypadkowo) przyciąga pewien typ klienta. Charakterystyczny design lokalu, menu oparte na określonym typie potraw – m.in. te elementy przyczyniają się do budowy konkretnego wizerunku firmy. Zrozumienie, czego Twoi goście oczekują i potrzebują to połowa sukcesu. Elegancka restauracja z obszerną kartą win i menu degustacyjnym będzie miała inną ofertę dla klienta, niż pizzeria nastawiona na dowóz.

Wgląd w preferencje Twojej grupy docelowej, oferowany m.in. przez Facebooka, pozwoli Ci stworzyć atrakcyjną ofertę, która z pewnością skusi potencjalnych klientów do odwiedzenia prowadzonej przez Ciebie restauracji. Co więcej, stałe monitorowanie zmieniających się trendów kulinarnych sprawi, że będziesz mógł w porę wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, a tym samym zyskasz sobie miano prekursora atrakcyjnych zmian w branży gastronomicznej. A nowości przyciągają kolejnych klientów, znudzonych dotychczasowymi daniami. W ten sposób sprawisz, że Twoja restauracja będzie postrzegana jako miejsce podążające za nowymi kierunkami kulinarnymi.

Krok 2

Poznaj swoją konkurencję. By wyróżniać się z tłumu, musisz wiedzieć, jaka oferta już istnieje na rynku, za jaką cenę i co robisz inaczej od innych. Jeśli nie oferujesz niczego innego, niż lokal obok, dlaczego goście mieliby odwiedzić właśnie Twoją restaurację. Zdefiniuj punkty, które Cię wyróżniają i co mógłbyś poprawić. Niewątpliwie najlepszym, a jednocześnie najszybszym sposobem na rozłożenie konkurencji na czynniki pierwsze, jest zapoznanie się z jej fanpage’m. założonym w mediach społecznościowych. W dzisiejszych czasach prawdziwe jest powiedzenie, że jeśli nie ma nas w sieci, to nie istniejemy. Nie ma powodu, by ograniczać się jedynie do znajomości lokali prosperujących jedynie w sąsiedztwie naszej restauracji. Zaznajomienie się z ofertą konkurencyjnej kawiarni czy baru da Ci możliwość dokładniejszego poznania rynku, a tym samym trendów obowiązujących w gastronomii. Przeglądanie stron internetowych innych, dobrze prosperujących restauracji może zainspirować Cię np. do wprowadzenia niezbędnych poprawek w menu czy designie Twojego lokalu. Promowanie restauracji wiąże się bowiem ze stałym rozwojem i otwartością na nowe rozwiązania.

Krok 3

Zbuduj swoją markę. Marka to twoja reputacja i zawiera w sobie wszystkie oczekiwania klientów, którzy przechodzą przez próg Twojego lokalu. By zbudować markę, musisz zacząć od zrozumienia oczekiwań Twoich gości, jaka jest Twoja reputacja i jak można ją podreperować. Zanim jednak podejmiesz się trudnego zadania, jakim bez wątpienia jest prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego, zastanów, się jak chciałbyś, aby był on postrzegany wśród potencjalnych klientów. Na rynku gastronomicznym trudno jest o oryginalność, dlatego warto w porę znaleźć mocne strony prowadzonej przez nas restauracji i w odpowiedni sposób je wyeksponować. Pamiętaj, że jakość jedzenia i obsługi zawsze będzie miała kluczowe znaczenie. Zadbaj o to, by osoby, z którymi współpracujesz wykonywały swoje obowiązki z pasją i zaangażowaniem. Z pewnością przyczyni się to nie tylko do poprawy wizerunku firmy, lecz także pozytywnie wpłynie na atmosferę wnętrz lokalu.

Mimo że na pierwszym planie zawsze znajduje się jakość potraw, nie oznacza to, iż design Twojej restauracji musi zejść na drugi plan – przeciwnie. Klienci, którzy nie mieli możliwości wcześniejszego zapoznania się z ofertą Twojego lokalu, a jednak zdecydują się na spróbowanie serwowanych u Ciebie potraw, z pewnością ocenią go na podstawie wyglądu. Warto zadbać o to, by Twoja restauracja kojarzyła się gościom z przemyślanym wystrojem. Ustawienie stolików, charakterystyczne elementy dekoracyjne, ciekawie skonstruowane menu – każdy z tych elementów w znaczący sposób wpływa na sposób postrzegania Twojego lokalu przez klienta.

Co natomiast zrobić, gdy naszą reklamę restauracji, baru czy kawiarni zakłócają negatywne opinie, zamieszczone na witrynach takich jak Facebook czy Google+? Źle doprawiona potrawa, zbyt długi czas oczekiwania na zamówienie – z pewnością nie raz zdarzy Ci się otrzymanie negatywnej recenzji. W takich wypadkach warto zastanowić się nad właściwą strategią. Usuwanie nieprzychylnych komentarzy, zamieszczonych pod zdjęciami bądź postami, na dłuższą metę nie jest dobrym pomysłem. Takie działanie wpływa negatywnie na wizerunek restauracji, a tym samym podważa skuteczność naszej reklamy. W sytuacjach, gdy zdarzy nam się otrzymać złe recenzje od naszych klientów, warto postarać się o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji, a w razie merytorycznego uzasadnienia negatywnej opinii przez klienta, dobrym rozwiązaniem okażą się przeprosiny. Nie polecamy jednak stosowania popularnej strategii, polegającej na zapraszaniu niezadowolonych gości na darmowe kolacje – nigdy nie mamy bowiem całkowitej pewności, że rozmawiamy z naszym klientem. Media społecznościowe pełne są osób szukających okazji do darmowej „degustacji”. Zdecydowanie lepszym wyjściem z takiej sytuacji będzie próba poprowadzenia merytorycznej dyskusji z klientem, dzięki której dowiemy się, które z oferowanych przez nas usług wymagają jeszcze dopracowania. Tym samym zachęcimy zawiedzionego klienta do podarowania nam drugiej szansy i zyskamy możliwość zrehabilitowania się w jego oczach. Skuteczna reklama restauracji powinna być bowiem oparta nie tylko na atrakcyjnych zdjęciach czy ciekawych opisach serwowanych potraw, lecz także umiejętnym komunikowaniu się z naszymi potencjalnymi klientami.

Krok 4

Uaktualniaj swoje menu. Przynajmniej raz, dwa razy do roku powinieneś zmotywować swojego szefa kuchni do zmiany dań w karcie. Świadczy to nie tylko o inwencji kucharza i o sezonowych produktach, z których korzystasz, ale daje to Twoim gościom jasny sygnał, że dbasz o nich i przykładasz wagę do tego co serwujesz. Może jest pewne grono gości, które nie odwiedza Twojego lokalu częściej, bo znudziły im się potrawy? Zaskocz swoich klientów atrakcyjnymi nowościami. Promuj je na mediach społecznościowych, swojej stronie internetowej i wewnątrz restauracji, które dania są najnowsze w karcie. Dobrym sposobem na powiadomienie potencjalnych klientów o zmianach w menu jest regularne umieszczanie zdjęć nowych specjałów na fanpage’u. Znaczna część klientów ocenia restaurację po sposobie prezentowania dań, dlatego warto zadbać o ich odpowiednią prezencję w mediach społecznościowych. Możesz również zachęcić grupę docelową do ponownego odwiedzenia Twojego lokalu poprzez organizowanie ciekawych konkursów i promocji. Nic nie działa tak skutecznie, jak smaczne, starannie przygotowane potrawy w atrakcyjnych cenach.

Krok 5

Zbadaj możliwości marketingowe i reklamowe. Zastanawiałeś się, czy Twój lokal zyskałby na rozdawaniu ulotek z menu w pobliskim hotelu? Czy Twój fanpage na Facebooku organizował konkurs, który zachęciłby większą ilość gości? Przeanalizuj, gdzie się reklamujesz (lub reklamowałeś), podsumuj czy była to skuteczna inicjatywa i zaplanuj nowe metody promocji.

Po pierwsze, upewnij się, że posiadasz swoją stronę internetową. Własna witryna gwarantuje Ci bowiem możliwość zaprezentowania swojej oferty w pełnej okazałości, w odróżnieniu od fanpage’ów na Facebooku, które opierają się przede wszystkim na podawaniu wyrywkowych komunikatów, np. dotyczących dania dnia, bądź informujących o aktualnych promocjach. Posiadanie własnej strony internetowej daje Ci natomiast możliwość stałego kontrolowania zamieszczanych na niej treści. Oficjalna witryna www wygląda także zdecydowanie bardziej profesjonalnie niż fanpage w mediach społecznościowych, dzięki czemu jest większa szansa, że przyciągniesz do siebie osoby poszukujące lokalu, który nie jest nastawiony na zaspokajanie potrzeb masowych. Co więcej, warto pamiętać, że wciąż istnieją osoby nie posiadające konta na Facebooku, choć zapewne trudno jest Ci w to uwierzyć – odpowiednio opracowany marketing restauracji musi dotrzeć również do nich.

Gdy już zadbasz o oficjalną stronę internetową swojego lokalu gastronomicznego, pora przejść do równie popularnej formy promocji – fanpage’u. Warto stworzyć go na najpopularniejszej obecnie witrynie Facebook.com. Fanpage, w przeciwieństwie do strony internetowej, umożliwia nam utrzymywanie stałego kontaktu z klientami. W tym miejscu warto zaznaczyć, że skuteczna promocja restauracji lub baru możliwa jest tylko wtedy, gdy prowadzimy (czyli umieszczamy posty) naszą stronę regularnie, minimum dwa – trzy razy w tygodniu. Zastanów się, jakie treści chciałbyś widzieć na miejscu swojego potencjalnego klienta – zdjęcia potraw? Filmy? A może popularne dziś memy? Niezależnie od tego, którą z form reklamy restauracji wybierzesz, zanim opublikujesz post, postaraj się najpierw wejść w skórę swojego odbiorcy.

Krok 6

Niezależnie od tego, z jakim zaangażowaniem podejdziemy do promowania naszej działalności gastronomicznej, marketing szeptany lub marketing poleceń to najsilniejsza reklama. W dzisiejszych czasach najlepszym sposobem zachęcenia większej liczby gości do odwiedzenia Twojego lokalu to rzetelna, pozytywna recenzja w prasie lub poczytnym blogu. Nie od dziś wiadomo, że szeroko pojęty biznes gastronomiczny nie opiera się jedynie na posiadaniu umiejętności kulinarnych, lecz także – a może nawet przede wszystkim – na taktownym komunikowania się z osobami, które mogą pomóc Ci w postawieniu swoich pierwszych kroków na rynku. Public Relations (PR) i kontakt z mediami na pewno Ci się opłaci. Zadbaj jednak o to, by promocja Twojej restauracji nie była nachalna – warto w tej kwestii postawić na „naturalność”.

 

Czy Twoja restauracja co kwartał uaktualnia plan marketingowy? Jako doświadczeni specjaliści w dziedzinie marketingu HoReCa, mamy nadzieję, że nasz poradnik choć w małej części odpowiedział na trudne pytanie „Jak wypromować restaurację”. Daj nam znać, jak Ty radzisz sobie z planowaniem działań promocyjnych!

 

Jeśli po przeczytaniu tego wpisu stwierdzasz, że masz jeszcze wiele możliwości na wypełnienie Twojego lokalu gośćmi – nie czekaj! Wyślij nam krótką wiadomość, a my w ciągu kilku godzin odezwiemy się i umówimy na pierwsze bezpłatne spotkanie. Gwarantujemy, że branża HoReCa nie ma przed nami żadnych tajemnic.

NIE ZWLEKAJ!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *